Het seizoen dat teken actief worden is weer aangebroken. Teken zijn het hele jaar aanwezig, maar zo gauw de temperatuur richting de 15°C gaat worden ze actief.
In tegenstelling tot wat vele mensen denken vallen teken niet uit de bomen.Teken zitten voornamelijk in gras en het wat hogere struikgewas.
Een teek meenemen is zo gedaan. Je strijkt even langs een blaadje tijdens een boswandeling of je zit een kwartiertje in het lange gras, en een teek blijft aan je vast hangen.


Teken kunnen drager zijn van ziekten als Lyme en dus ben je die beestjes liever kwijt dan rijk.
Als de teken zijn “overgestapt” zoeken ze veelal warme, vochtige plekken. Kijken we naar de mens dan moet je vooral denken aan oksels, knieholtes, liezen, haarlijn (m.n. achter oor). Natuurlijk kunnen ze over het hele lichaam voorkomen.
Een teek is 1 tot 3 millimeter groot en ziet eruit als een klein spinnetje. Eenmaal vastgebeten in je huid is zo even lospeuteren geen optie. De plek kan ook gaan jeuken. Weet je niet zeker of het een teek is en geen moedervlek! Gebruik dan eventueel een leesbril of vergrootglas.

Stappenplan voor het verwijderen van een teek:

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk.
  • Gebruik een puntig pincet of een speciale tekentang (raadpleeg hierbij de gebruiksaanwijzing)
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek de teek voorzichtig recht omhoog uit de huid. Vermijd het leegknijpen van de teek
  • Ontsmet de wond met ontsmettingsmiddel
  • Noteer datum en plaats waar teek gezeten heeft. Het slachtoffer dient 3 maanden de plek in de gaten te houden. Er kan mogelijk een gelige of blauwrode vlek of ring ontstaan.

Verwijs door naar een huisarts als je de teek zelf niet kunt verwijderen of als deze langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten.

De ziekte van Lyme (die wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie) kan leiden tot klachten aan het zenuwstelsel/hersenen, huid, spieren en gewrichten, hart en ogen maar ook psychiatrische klachten.
Maar hoe weet je nu of je besmet bent? Op de plaats van de beet kan in de dagen tot weken erna een gelige of blauwrode vlek of ring ontstaan.
Ook griepachtige klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid, enige tijd na de beet, kunnen wijzen op een besmetting.
Ga met deze klachten altijd naar de huisarts.

Wat kun je doen om je te beschermen?
Smeer jezelf in met DEET. De kans op tekenbeten wordt hierdoor kleiner. DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed door voor je het middel gebruikt. Het kan zijn dat je allergisch reageert. Smeer in dat geval DEET op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen. Ondanks al je inspanningen kan een teek toch besluiten met je mee te reizen. Controleer jezelf daarom altijd direct bij thuiskomst.